Stapelbouw houtrot na 6 jaar

Stapelbouw (veer-en-groefsysteem) tuinhuis en blokhut

Tegenwoordig worden er in de markt steeds meer stapelbouw blokhutten en tuinhuisjes geleverd. Deze manier van montage is bij veel consumenten populair omdat deze manier van bouwen vaak door de klant zelf uitgevoerd kan worden. Daarnaast lijkt een stapelbouw (veer-en-groefsysteem) tuinhuis of blokhut veel op de traditionele Oostenrijkse houtbouw.

Wij krijgen vaak de vraag of wij ook deze manier van bouw hanteren en hoe dik het hout is dat we gebruiken. Wij leggen u graag uit waarom wij specifiek kiezen voor onze manier van bouwen en de keuze van hout.

Schäffer-Theunissen Tuinhuisjes kiest er bewust voor om niet voor het stapelbouw systeem of veer-en-groefsysteem te kiezen. Deze manier heeft in onze ogen nogal wat nadelen en we staan veelal niet achter de geleverde kwaliteit van de diverse fabrikanten. Bij het stapelbouw systeem is de kans op schimmel en houtrot zeer groot vanwege het stapelen van de houten balken. Vaak is het hout van stapelbouw tuinhuisjes niet of oppervlakkig geïmpregneerd. Wanneer het water in de verbindingen blijft staan lijdt het er vaak toe dat het hout gaat rotten. Daarnaast heeft hout altijd een natuurlijke werking van krimpen en uitzetten. Doordat het hout in elkaar gestapeld wordt krijgt de constructie minder gelegenheid om te werken. Hierdoor is de kans groot dat er balken scheuren, kozijnen, deuren en dakconstructies ontwrichten.

Wij kiezen er bewust voor om onze tuinhuisjes op te bouwen van losse wandelementen (bijvoorkeur op een betonbandfundering). Hierdoor kan het hout op de juiste manier krimpen uitzetten. Ook de kans op schimmel en rotten is daardoor nauwelijks aanwezig. Bovendien kunnen we indien nodig altijd rabatdelen vervangen zonder het hele huisje af te breken, wanneer deze bijvoorbeeld beschadigd is.

Hout dat wij gebruiken is Noord-Europees vuren hout van 20mm dik. Het hout is onder druk geïmpregneerd en daardoor 25 jaar onderhoudsvrij. Het hout hoeft niet dikker te zijn omdat wij de rabatdelen monteren op een balkenraamwerk waardoor maximale stabiliteit ontstaat.

Bij stapelbouw tuinhuisjes of blokhutten begint de houtdikte vaak bij 28 mm dik. Dit is nodig om in ieder geval een redelijke constructie te krijgen. Qua isolatie hebben dikkere planken nauwelijks meerwaarde.

Wanneer u een hogere isolatiewaarde wenst, dan adviseren wij om het huisje in ieder geval dubbelwandig uit te voeren en eventueel te voorzien van isolatiemateriaal.

Als u nog vragen heeft over deze uitleg, dan staan wij graag voor u klaar.9.4 van de 10 sterren gemiddelde waardering van onze klanten
24 reviews


Lees de reviews...

Schrijf review

Klik op onderstaande logo’s voor meer Informatie over ons hout.

www.nlgreenlabel.nl

www.komo.nl

Voldoen jullie aan de AVG GDPR

Vanaf 25 mei 2018 moet elke organisatie in Europa voldoen aan nieuwe wetgeving om persoonsgegevens te mogen verwerken en bewerken. Waar iedereen aan moet voldoen is binnen Nederland omschreven in de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) Dat geldt dus ook voor persoonsgegevens die via onze website en e-mail accounts binnen komen. Wij hebben er alles aan gedaan om secuur met uw gegevens om te gaan. Voor meer informatie kunt u onze privacyrichtlijnen doornemen.